GAIS Fotobok 2014 - Från skolprojekt till succé+intervju
Förbered er för massiv text. Men först, koka upp lite kaffe, skär upp en liten bit sockerkaka och sätt er till rätta.
GAIS Fotobok 2014, från skolprojekt till succé. Ja, så kan man ju uttrycka det. Lite vågat, men vet man historien bakom det här hantverket är det svårt att inte hålla med. Det hela började med en app, Twitter. Niklas och jag fick kontakt, tror det var sommaren 2013 genom just Twitter. 11 mars 2014 - GAIS fyller 120 år. Början på 2014 spinner idéerna om en eventuell bok om Superettan fram. Idén lades på is när Niklas samma år, under sommaren, bytte jobb från bland annat TV4 till SBS Discovery, vilket innebar no more Superettan för hans del. Efter sommaren påbörjades mitt tredje och sista år på gymnasiet, och det var dags för kursen Entreprenörskap att starta. Tanken om en fotobok växte fram igen, fast en om GAIS, och enbart GAIS. GAIS för hela slanten. Jag messade Niklas, och han var på. Vi skulle alltså göra en bok. "Men hur gör man en bok då?" vet jag att jag hann tänka innan jag skramlade fram hårddiskarna, startade datorn och började sortera bland 2014 års då hittills gångna säsong (19 471 bilder för att vara exakt). Johan hade en snabbgenomgång av Adobe Indesign som skulle bli programmet som boken skulle skapas i, och poff så var projektet igång. Samtidigt som sorteringen av bilderna pågick, lärde jag känna Indesign, mejla omkring 50 bokförlag, gå på företagsmingel, fixa text av Tomas Andersson, ringa runt till tryckerier för att nappa offerter, ragga sponsorer, fota de sista matcherna av säsongen, plugga och ladda för Australien. Jag var otroligt tacksam över att Niklas ansvarade för texten. För en bok skulle arbetas fram, designas och tryckas på mindre än fyra månader. Deadline - 12 december. För den 13:e skulle det bära av till andra sidan jorden för lite semester.


Jag ringde bland annat till tryckeriet som tryckte Håkan Hellströms fotobok, och fick en offert för 500 böcker med hårdbundet omslag, 100 sidor, färg+svartvit. Och summan hamnade på en alldeles för hög siffra för ett litet UF-företag. Nej. Nej. Nej. Det skulle inte fungera. Det var dags att tänka om. Tänkte dock aldrig att det var omöjligt. Inget var eller är omöjligt. Istället lät jag Wega Tryckeriet få ansvaret att trycka vår bok. Ett mysigt familjetryckeri i centrala Göteborg med ett grymt hantverk i botten. Jag fick vara med och se olika testexempel på tryck, färg, sidstorlek, lära mig om hur man ska arbeta i datorn för att få rätt färgrymd, utfall på sidor och inställningar för utskrift. Ja, man kan helt enkelt säga att jag fick en extrakurs på köpet i det här skolprojektet.
100 böcker skulle tryckas. Stressen var påtaglig. Men jag njöt. Eftersom tryckkostnaden var såpass hög, valde vi att söka villiga sponsorer för att täcka kostnaden istället för att sälja riskkapitalsedlar, eftersom detta troligtvis hade omöjliggjort framtagningen av böckerna. LSL Photography UF fick in tre sponsorer: SKAB, A5 Låsjour AB och Egestam Marketing AB. Tryckkostnaden blev totalt 27 150 kronor och sponsorerna gick in och täckte hela kostnaden. Som tack för detta, fick samtliga sponsorer varsitt utrymme på bokens avslutande sidor samt ett gratis exemplar av boken.
Bokens framsida skulle fastställas. Men med den beslutsångest jag har, la jag över ansvaret på supportarna. Ni löste uppgiften galant genom att rösta mellan tre olika framtagna omslagsbilder på Facebook-sidan. Var man med i röstningen hade man dessutom chans att vinna ett exemplar av boken när den hade blivit tryckt, såklart. Ett lite annorlunda sätt att starta bokens marknadsföring på, men lyckosamt. Och bra mycket roligare med delaktighet.

Saker och ting började falla på plats. När omslaget väl var framröstat var det största problemet avklarat. Tyckte jag. Nu kunde boken börja designas på riktigt. Jag vill inte gå närmre in på hur många datortimmar jag spenderade framför Indesign för att den här boken skulle hinna bli klar på de få veckor som var kvar efter att allt förarbete var klart. Att man får fyrkantiga ögon av att sitta framför datorn för länge är i alla fall en lögn, det räknade jag ut efter det här projektet. För jag satt verkligen vid varje ledigt tillfälle och pillade i dokumentet. Jag minns fortfarande den stora lättnadskänslan som infann sig när jag skapade sidorna 99-100. Då visste jag att boken skulle bli verklig och inte bara ett stort rörigt dokument.
Som avslutning på bokprojektet åkte jag och min far upp till Stockholm för att jag och Niklas skulle kunna fastställa bokens design/innehåll. En kaffe, ett glas vatten, en liten fotografering och några timmar senare kunde vi stolt inse att innehållet till boken var klart. Samma kväll exporterades filen och skickades till tryckeriet från hotellrummet i Stockholm, och det firades med en god middag på Restaurang AG.

Minns ni deadlinen? 12 december ja. Den 11 december, ringde Mats från tryckeriet och berättade att böckerna var färdigtryckta och färdigbundna. Samma kväll levererades fyra kartonger med 100 tryckta fotoböcker hem av världens bästa tryckeri som även dem tyckte det var roligt att få ha tryckt denna unika uppsättning böcker. Den 12:e flög jag ner till skolan i Varberg med kameran i högsta hugg och ex 101 i handen för att plåta bokens officiella omslags- och produktbilder som skulle komma att användas till marknadsföringen av boken. Medans jag satt i studiomörkret med softboxarna lysandes på min och Niklas alldeles egna bok, kunde jag för första gången på en termin börja andas ut och inse att vi hade lyckats. I tid dessutom. Jag minns att några av mina lärare gratulerade mig för boken efter att ha varit de första att bläddra igenom den. Till och med skolans Blåvitare Sigge, erkände att den var snygg. #STOLT

Boken hade därefter sin premiärförsäljning under GAIS Julmarknad. Och jag vågar faktiskt kalla det för succé, trots att jag befann mig på en annan kontinent just den dagen. Därefter såldes den under GAIS upptaktsträff på Ullevi inför säsongens första träningsmatch. Böcker har skickats via post över hela Sverige, och upp emot 90 exemplar har hittills sålts. 90! Ett helt vanligt skolprojekt alltså. Succé. Från idé till färdigt hantverk. Boken är verkligen "handgjord" från tanke till dokument och från tryck till bindning. Jag glömde berätta vad den handlar om. Men det får ni se, ni som äger ett ex av den här unika utgåva. Varje ex är dessutom numrerat. Till er som ännu ej köpt; först till kvarn på de sista exemplaren. 320 riksdaler/ex. Mejla [email protected].

___________________________
Intervju: Niklas Jarelind
Eftersom vi bor på varsin sida av det här avlånga landet, kunde jag dessvärre inte spela in någon filmintervju utan det fick bli den klassiska enkla vägen - mailledes. Och självklart vill vi veta mer om den där Jarelindaren, som skrev den fantastiska säsongstexten i GAIS Fotobok 2014. Läs hela intervjun här nere. Detta får avsluta det här inlägget. Se nu till att fylla på kaffet om det tagit slut, och läs vidare.
-Berätta lite om dig själv. Vem är du? Vad gör du? Vad har du gjort? Etc.
Oj. Det var en grannlaga uppgift ... Jag är en vardagseskapist som överlevt mina bästa år och nu mest koncentrerar mig på att låtsas. Jag är journalist och arbetar främst som (fotbolls)kommentator, för närvarande på Discoverys kanaler i Sverige. (Dvs 5:an, 9:an och Eurosport.)
Jag vet inte om jag gjort så värst mycket. Pluggat litteratur och filosofi och följt minsta motståndets lag, på gott och ont.
-Hur kommer det sig att du, trots ditt neutrala fotbollande, valde att ställa upp och skriva texten till GAIS Fotobok 2014?
För att jag gillar att skriva. Och för att jag ogillar att chansa. Jag visste att bilderna skulle hålla hög klass, så det var bara att hoppa på.
-Hur la du upp arbetet med texten? Hur formar man en så ingående säsongstext av ett lag man följer utifrån och på distans? Och var arbetsprocessen rolig?
Hm. Jag har alltid svårt att redogöra för hur jag gör saker, för oftast liksom bara blir det ... Men jag började med att gå igenom året nästan match för match, dels i minnet och dels via matchrapporter. Sedan skalade jag bort en hel del, drog ihop annat, lät minnet romantisera ytterligare något och så ... blev det. Och ja, det var roligt.
-I texten har du slängt in citat från Håkan Hellströms låttexter, är du ett fan av honom eller blev det bara så? För vi vet ju i alla fall att house inte är något alternativ...
Vedervärdig musik, det där. Men han har en del bra texter, det får man ge karln. Ska jag vara helt ärlig, vilket kanske är dumt, så är det såklart en del publikfrieri. Samtidigt känns det tämligen naturligt att väva in lite Håkan när det handlar om Gais. Jag pratade med honom på Fotbollsgalan för en massa år sedan. Försökte nog avslöja honom som supporterposör, utan att lyckas, haha. Han är säkert bra på många sätt. Men Attentat är lite mer jag, egentligen.
-GAIS eller Gais? (Under mötet när Fotobokens innehåll skulle fastställas uppe i Stockholm hade vi lite svårt att komma överens om vi skulle skriva GAIS med stora eller små versaler. Vem vann? ;-)
Gais. Eftersom det sägs Gais. Det är ingen diskussionsfråga, men jag kan ändå ha viss respekt för att man som gaisare anser att GAIS är ståtligare rent okulärt.
-Har du gjort något liknande "projekt" tidigare?
Icke.
-Din kärlek till Superettan är något unik, berätta om den.
Det vet jag inte om den är, men jag kanske har lyxen att kunna skylta med den mer än många andra.
Jag började kommentera serien 2005. Ihop med portugisiska ligan var den min första. Jag hade sneglat lite förtjust på Superettan redan från början (2000), men kärleken rotade sig -05, när jag började kuska omkring. Det är nog inte krångligare än så än att det är lätt att ta till sig platser och människor man lär känna. Tror möten och utblickar ger inblickar som raderar främlingsrädsla, rent generellt. Hoppas det är något som kommer gälla även samhälleligt bredare snart igen.
-Hur ser du på resultatet av boken du faktiskt är "författare" till?
Haha, jag är jättenöjd. Men det är inte upp till mig att bedöma. Hoppas bara att de som köpt eller kommer att köpa gillar den.
-Tippa tabellställningen för det här årets upplaga av Superettan.
Hela tabellen?! Jag trodde inför året att J-Södra och ÖFK skulle gå upp. Ändrar mig inte där. Jag trodde att främst Sirius och Varberg skulle slåss om kvalplatsen, möjligen utmanade av LSK, ändrar mig inte där heller. Degerfors är överraskningen i toppskiktet för mig.
Tror att Gais kommer svinga sig förbi nykomlingarna och åtminstone ett av Södertäljelagen. Så 7-8:a, vilket också stämmer rätt bra med mitt förhandstips i så fall.
Utsikten faller tillbaka och får svårt att klara sig kvar. Kanske Frej också, till slut. Värnamos placering rätt väntad. Frågan är vad som händer med BP och Maif där nere ... Men det behöver å andra sidan inte Gais bry sig om.
-FRITT ORD!
Tack för ordet.
______________________