Sjätte, sjunde och åttonde veckan på resten av mitt liv

Fotoskolan GBG / Permalink / 0
Oj, vad dålig jag har varit på att blogga om skolan de senaste tre (!!!) veckorna. Jag brukar hinna med de mesta jag tar åt mig att göra, men de två senaste veckorna har varit intensiva af. Under den sjätte veckan hade vi mycket fokus på färghantering vilket gjorde att vi hade genomgångar av utskrifter, profiler för olika skrivare och fotopapper, vi kalibrerade skärmar och lärde oss hur man skapade egna profiler till just skrivare och papperstyper. Otroligt lärorikt och intressant eftersom man kunde beskåda såpass stora skillnader mellan profiler. Utöver färg hade vi AORTA på besök, två grymt duktiga och inspirerande fotografer som sysslar med sånt jag skulle kunna tänka mig att göra; bygga upp, ljussätta och bara släppa loss inom fotoindustrin. Och det var det vi fick göra resterande dagar under den veckan, då vi hade arbete i studion gruppvis. Jag arbetade i studio för första gången på LBS och sedan dess har min fotografi minst sagt tagit en vändning eftersom jag numera nästan ljussätter allt jag gör med blixtar. Det är ju så himla roligt! 

Vi arbetade två och två och min käre fotokompis Ida fick stå ut med mig som actionfotograf genom att hoppa på stället minst 30 gånger innan jag var nöjd med den ena bilden. Vår uppgift var att ta fram två inspirationsbilder tagna i studiomiljö, som vi därefter skulle göra ett lightningdiagram utefter genom att gissa ljussättningen i respektive bilder och därefter försöka uppnå samma resultat i studion. Eftersom jag klumpigt nog inte sparat mina inspirationsbilder efter redovisningen, har jag enbart mina egna två resultat att visa och de ser ni här nedan. Den första bilden är tagen med en blixt precis bakom Idas huvud med en reflektor. Den andra bilden är ljussatt med en reflektor bakifrån och en upplättningsblixt nerifrån vänstra hörnet. En mycket lärorik vecka rent tekniskt!
 
 
 
Under den sjunde veckan drog vi till Stockholm som en liten klassresa onsdag-fredag. Jag och min käre friend Charlotte hade hittat det sjukaste hotellet för det sjukaste priset vilket givetvis gjorde vistelsen i huvudstaden ännu trevligare. 6.30 avgick tåget från centralen, 9.52 var vi framme på Fotografiska. Jag fick en enorm inspiration när vi besökte det vackra utställningsforumet, en vacker dag ska jag ställa ut mina bilder där. Utöver Fotografiska var vi och besökte moderna museet, ett bibliotek fyllt av fotografisk litteratur, fotografer och Svenska Fotografers Förbund. Det var skönt att komma i väg från vardagsmiljön för att väcka ännu mer inspiration och vilja, vilket jag definitivt fick efter Stockholmsresan. Men innan vi for hem till Göteborg igen på fredagkvällen, hann jag med en fika med min käre vän och skribent Niklas Jarelind på ett sjukt trevligt fik vid namn Vetekatten. Och under torsdagskvällen passade jag på att gå ut och äta med mamma eftersom hon befann sig uppe i Stockholm under samma tid som mig, och henns vän och hennes dotter på en sjukt god restaurang som Marcus Samuelsson (Gaisarn) har öppnat. Sjukt är det nya ordet. 

Vidare till åttonde veckan. En fullspäckad vecka med en uppgift att lösa i ren panik. För några veckor sedan fick vi individuella uppgifter av en utav våra lärare utifrån en print man skulle ha med sig till lektionen. Jag fick uppgiften att fota ett sportsammanhang där sportutövarna skulle vara insekter. Jag hade haft ångest över uppgiften sedan dagen jag fick den, och var helt enkelt tvungen att lösa den på något sätt. Istället för att göra den till något tråkigt och opersonligt, valde jag att vända ångesten till något positivt genom att bestämma mig för att göra det jag tycker om; att ljussätta och arbeta med att iscensätta. Därför byggde jag helt enkelt upp en låtsasfotbollsplan på en glasskiva i studion, med nyklippt gräs från trädgården hemma. Med mig hade jag självlysande spindlar köpta i en leksaksbutik samt en kackerlacka och ödla som skulle föreställa domare. Jag vet, detta kan ha varit den sjukaste fotografering jag gjort och kommer göra. Åtminstone den mest märkligaste. Men men. Jag löste det. Och blev jävligt nöjd. Jag iscensatte som sagt allt på en glasplatta för att kunna ljussätta underifrån så att ljuset skulle ta sig igenom glaset upp runt bollen. Därefter ljussatte jag med en avlång softbox för att få fram ett efterliknat "arenaljus". Här nedan ser ni mitt resultat. 

Jag fick i alla fall uppleva jordens mest roligaste redovisning då jag troligtvis aldrig skrattat så mycket under en presentation som jag gjorde när jag visade klassen de här två bilderna. Historian bakom dem är rolig, eftersom mitt hat till uppgiften har varit enorm. Och då överdriver jag inte. Men jäklar vad rolig redovisningen var alltså. Om ni undrar varför spindlarna står så rakt, beror det på 4-4-2 spelsystemet innan avspark. Och nej, ödlan är ingen dinosaurie.. Ha det gött!

 
 
Till top